WideOrbit Automation for Radio

  • Hits: 2649

WideOrbit is in de Benelux nog niet zo bekend en dat is geheel onterecht. Het Amerikaanse bedrijf met hoofdzetel in San Francisco heeft oplossingen voor de hele flow van het radiomaken in de portfolio. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf 40% van de Canadese markt in handen (op vlak van automatisering) en heeft het wereldwijd meer dan 3000 radiostations als klant. Een kleine vis kan je het bedrijf dus niet noemen.

Lees meer

Omniplayer

  • Hits: 5155

Omniplayer is een vrij recent playoutsoftware voor radiostations en is ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf M&I Broadcast Services. In Nederland is het pakket in flinke opmars bij regionale, commerciële en openbare omroepen. Het pakket heeft dan alles aan boord waar radiomakers van kunnen dromen: een overzichtelijke playlist, een editor om live te mixpunten aan te passen, multiplayer, pitchcontrol, cartwall, database explorer, integratie met schedulingsoftware…

Lees meer

IBC 2015: Jaarlijkse ontmoeting met radioindustrie

  • Hits: 3277

Het is stilaan een jaarlijkse traditie geworden: het bezoek aan IBC in de RAI in Amsterdam. IBC (International Broadcasting Convention) is dé afspraak in Europa waarop fabrikanten van hard- en software hun producten en diensten voorstellen aan de zenders, zowel voor radio als tv. Opvallend is de intrede van de drone in de professionele wereld en de steeds dunnere grens tussen radio en televisie. Wie mij een beetje kent, weet dat ik al jaren gepassioneerd ben door radioautomatisering en daarnaast een heel brede interesse heb in alles wat ook maar radio te maken heeft: van redactie over studio tot zender. Het bezoek aan IBC is voor mij dan ook een beetje een bezoek aan een pretpark. Ik volg sowieso een aantal fabrikanten via het internet en zo'n beurs is hét ideale moment om elkaar te ontmoeten. 

Lees meer

64-bitversie Radiohost klaar

  • Hits: 3364

Het heeft even geduurd maar de Deense softwarefabrikant Radiohost Aps heeft haar gelijknamige radioautomatiseringspakket klaargestoomd voor de nieuwe generatie hardware en besturingssystemen. De software is zo goed als klaar en een release kan niet echt heel lang meer op zich laten wachten, te meer omdat verschillende Deense stations reeds met de nieuwe versie werken. Dat laat Radiohostbaas Frank Kornum weten. Ik kreeg alvast een preview. 

Lees meer

Radio-automatisering onder de loep (3 - slot)

  • Hits: 6854

Deze derde en laatste bijdrage bevat een toelichting over de duurdere automatisatiesystemen voor radiostations. Enkel Radio 5 is de vreemde eend in de bijt. Daarover heb ik ook wat opzoekingswerk verricht. De andere systemen zitten in de prijscategorie +3500 euro. Ook voor deze bijdrage geldt het cliché ‘het lijstje is niet volledig’.

Radio 5

De Radio 5-suite (radio5online.com) bevat een complete automatisatie, een automatisatie voor (satelliet)netwerken, een onderdeel voor de nieuwsredactie, een telefoonmodule en een audiologger. Naast een volledige live-assist, commercial- en playlistplanner, kan het systeem ook de RDS aansturen en de audio rechtstreeks naar het internet streamen. Via drag en drop kunnen database items naar één van de spelers gesleept worden. Elk van die spelers heeft een aparte volumeknop en pitchcontrol. Een volledige omschrijving is terug te vinden op de website. Een demo vind je er niet en krijg je ook niet als je er naar vraagt. In plaats daarvan biedt het bedrijf naar ‘classroom’, een zipbestand met FAQ (met video!). Leuk, maar zelf testen is een stuk aangenamer.

Lees meer