• Hits: 3374

Het is stilaan een jaarlijkse traditie geworden: het bezoek aan IBC in de RAI in Amsterdam. IBC (International Broadcasting Convention) is dé afspraak in Europa waarop fabrikanten van hard- en software hun producten en diensten voorstellen aan de zenders, zowel voor radio als tv. Opvallend is de intrede van de drone in de professionele wereld en de steeds dunnere grens tussen radio en televisie. Wie mij een beetje kent, weet dat ik al jaren gepassioneerd ben door radioautomatisering en daarnaast een heel brede interesse heb in alles wat ook maar radio te maken heeft: van redactie over studio tot zender. Het bezoek aan IBC is voor mij dan ook een beetje een bezoek aan een pretpark. Ik volg sowieso een aantal fabrikanten via het internet en zo'n beurs is hét ideale moment om elkaar te ontmoeten. 

Regelmatig krijg ik de vraag vanuit de Vlaamse lokale radiowereld om advies over automatisering, wat er op de markt is, mogelijkheden, etc. Door de contacten met de fabrikanten kan ik die vragen allemaal netjes beantwoorden. Noem het beroepsmisvorming als je wil (ik werk al 17 jaar als IT-consultant) maar voor mij is het pure passie.

Dit jaar, zondag 13 september, heb ik interesse gesprekken gehad met mensen van Broadcast Partners, GML Audisi, Stereotool, Telos Alliance, Wheatstone, Wide Orbit, M&I Broadcast Services (Omniplayer), Broadcast Electronics, BW Broadcast,.... Ze allemaal bespreken in één blogpost, zou niet fair zijn. In feite verdienen ze elk een eigen bericht maar ik wil hier toch graag een paar dingen vermelden.

Broadcast Electronics: AudioVault Flex

In m'n homestudio draait al sinds 2012 AudioVault Flex van Broadcast Electronics: een professionele automatisering, zo stabiel als maar zijn kan met een hele waaier aan mogelijkheden in een fraaie interface die je zelf helemaal kan aanpassen. Sinds kort is er ook een 'espresso'-versie die dezelfde functionaliteit heeft als z'n grote broer maar waar de layout niet kan aangepast worden. Qua prijs zit die AudioVault Expresso in het lagere segment (+/- $1200 per werkstation).

Broadcast Partners: Aeron

Broadcast Partner stelde vorig jaar de opvolger van PC-Radio voor: Aeron. Sinds kort is dit pakket officieel op de markt. Een paar maanden geleden had ik al een preview gekregen bij Broadcast Partners en de foutjes die er toen nog in zaten, zijn nu allemaal netjes opgelost. Het is een leuk pakket geworden waar zowel kleine als grote omroepen mee aan de slag kunnen. Je start met een basissoftware die je met addons kan uitbreiden.

WideOrbit

De video's van de automatisering van WideOrbit heb ik al tientallen keren bekeken maar nu heb ik het eindelijk in real life zien werken én ik ben enthousiast. Het heeft alle toeters en bellen in een eenvoudig te bedienden interface voor een betaalbare prijs. WideOrbit hanteert aparte prijzen voor grote commerciële stations en 'community radio's', zeg de lokale radio met een laag vermogen en klein zendgebied, waardoor het voor iedereen betaalbaar wordt. De mogelijkheden zijn quasi eindeloos en toch blijft de bediening dummyproof. Een mens wordt voor minder enthousiast. Wie op even op Google zoekt: deze software werd oorspronkelijk door Google ontwikkeld en op YouTube staan wel enkele filmpjes van Google Radio Automation. WideOrbit heeft ook het in de USA populaire Scotts Studio ingelijfd.

 

 

M&I Broadcast Services: Omniplayer

OmniPlayer is van Nederlandse makelij en kan ondanks het feit dat het een vrij jong product al een indrukwekkende klantenlijst voorleggen. Zowat alle grote omroepen in Nederland hebben Dalet aan de kant geschoven ten voordele van OmniPlayer. Dankzij de aparte prijzenpolitiek voor grote omroepen en kleine omroepen of homestudio's blijft het betaalbaar voor iedereen. Qua functionaliteiten heeft het alle toeters en bellen die je je maar kan wensen.

Ook te vermelden waard: steeds meer vervaagt de grens tussen radio en televisie. Radio wordt visueler, vandaar ook de term 'visual radio'. Bij Broadcast Partners staat het nog wat in de kinderschoenen (maar het huidige resultaat is ook al de moeite) maar bij OmniPlayer staat de koppeling tussen radio en tv al een stap verder. M&I Broadcast Services werkt daarvoor samen ViDiGo, die onder meer het visual radioconcept voor Q-Music en 538 heeft bedacht en uitgevoerd. Indrukwekkend: tv maken met het gemak van radio maken.

interessante links

Aeron: www.aeronstudio.nl
Audisi GML: www.audisi.nl
Stereotool: www.stereotool.com
Wheatstone: www.wheatstone.com
Telos: www.telosalliance.com
WideOrbit: www.wideorbit.com
OmniPlayer: www.omniplayer.com
ViDiGo: www.vidigo.tv
AudioVault Flex: www.bdcast.com
BW Broadcast: www.bwbroadcast.com
RCS: www.rcsworks.com
Enco: www.enco.com
WinMedia: www.winmedia.org
Nautel: www.nautel.com
Orban: www.orban.com