Reportage, straatinterviews of verslag?

  • Hits: 2049

Hoe ik een voetbalverslaggeving zou aanpakken? Die vraag viel onlangs in de digitale brievenbus. Een plan van aanpak hangt uiteraard af van een aantal faktoren zoals budget, technische mogelijkheden ter plaatse,... Een verslaggever in een compleet uitgeruste perscabine heeft meer comfort dan een verslaggever aan de zijlijn van de plaatselijke caféploeg. Laat ik me dan beperken hoe ik het zelf heb gedaan.

Lees meer

Hou uw livestream in de gaten

  • Hits: 2989

Heel wat mensen zetten een audiostream op zonder in de gaten te houden of hun stream altijd online is. Met wat geluk houdt een silencedetector in de gaten of er altijd geluid maar de stream op zich wordt meestal met rust gelaten. Er zijn bedrijven die voor enkele dollars per maand de stream monitoren. Zij Het Amerikaanse Stream Verify bijvoorbeeld checkt elke 5, 10 of 15 minuten - afhankelijk van het abonnement - of de stream nog online is. Gelukkig zijn er ook goede zielen die een stukje freeware schrijven zodat u het gewoon thuis kan doen.

Lees meer

Gratis webradio? Nee, dank u

  • Hits: 3972

Terwijl lokale radio pur sang stilaan uitsterft, starten heel wat initiatieven via het internet. En als het even kan liefst gratis. Er zijn, voor zover ik weet, twee spelers op de markt die het mogelijk maken om gratis radio te maken. Enfin, dat 'radio maken' is met een flinke korrel zout te nemen. Het is niet meer of minder dan een mp3-speler waarbij je de playlist kan beïnvloeden. Bijna hetzelfde dan wat de meeste radio's in Vlaanderen doen. Maar het is gratis, dus populair maar ook niet ideaal. Verre van zelfs.

Lees meer

Handleiding nodig?

  • Hits: 2569

U kent het allicht allemaal: u koopt een (goedkoop) toestel en vindt geen handleiding in het Nederlands. Da's is natuurlijk heel jammer. Je zou kunnen zeggen: koop uw toestel bij een officiële dealer. Maar zelfs dan is er geen zekerheid dat er een Nederlandstalige handleiding beschikbaar is. Ook als je een tweedehands toestel koopt, ontbreekt veelal een handleiding.

Lees meer

Handig, zo'n emailcloacker

  • Hits: 2423

Wie websites bouwt, weet dat het onbeschermd neerpoten van emailadressen een open sollicitatie is naar spam. Veel spam, als je een populaire website hebt. In de tuin vreten kleine insecten de vers gezaaide zaden en weg zijn uw groentjes. Op internet heb je kleine spinnetjes of spiders die website onderste bovenhalen op zoek naar emailadressen. Die adressen worden dan verstuurd naar een database waarna menselijk ongedierte die gegevens kan gebruiken om spam naartoe te sturen of te gebruiken als afzender van spam. Dat laatste wordt ook wel spoofing genoemd.

Lees meer