• Hits: 1606

ImageMicrosoft, de Amerikaanse milieugroep Climate Savers Computing en Verdiem, hebben een programma ontwikkelt dat het energieverbruik, of misbruik zoals zij het noemen, tot een minimum beperkt. Het programma kreeg de naam 'Edison' is gratis te downloaden.

Energiebeperking is nodig als de CO²-uitstoot moet zakken. Dat heeft ook de bedrijfswereld goed begrepen. Steeds meer bedrijven waken er immers over dat er geen, of toch zo weinig mogelijk, energie verspild wordt. Dat doen ze door onder meer in hun bedrijfsregelment op te nemen dat elke computer moet uitstaan na de dagtaak. Dat levert wat op want 40% van de CO²-uitstoot komt van pc's.

Met programma Edison kan ook de particulier een bijdrage doen in de pogingen om energieverspilling tegen te gaan. Het programma is gratis, dus een financiële drempel is er niet. Volgens de omschrijving is het programma gebruiksvriendelijk. Iedereen kan zelf instellen wanneer de computer in standby mag gaan, wat een reductie van 95% energieverbruik oplevert. Het zou de particulier jaarlijks 14 tot 65 euro moeten opleveren.

Meer informatie is terug te vinden op de websites verdiem.com, climatesaverscomputing.org en microsoft.com/environment. (mb)