• Hits: 1507

ImageEr is de laatste jaren heel wat te doen rond het verspreiden van muziek via het internet, al dan niet legaal. Feit is dat de muziekbusiness veel te laat op de boot is gesprongen maar dat is natuurlijk geen vrijgeleide om illegaal muziek te verspreiden. Tenslotte is dat de broodwinning van heel wat mensen. Internetprovider Virgin wil nu alle mp3’s die illegaal via haar netwerk zijn gedownload terugbetalen.

En volgens de Nederlandse krant De Telegraaf is platenmaatschappij Warner Music aan het kijken of er nieuwe manieren zijn voor consumenten om legaal muziek van het net te halen. Dat is de taak van consultant Jim Griffin, die een erg progressief plan nastreeft. Zijn plan is niet ideaal maar de ‘business’ denkt serieus na over het issue en dat is al een hele stap voorwaarts. Want, geef toe, de heksenjacht op kleine particuliere downloaders kost geld en is tijdrovend.

De consument vindt het maar normaal dat muziek gratis verkrijgbaar is, terwijl de muzikant en de tekstschrijver hun inspanningen toch graag vergoed zien. Tja, wie niet? Op dat gevoel wil Griffin inspelen. Hij zegt in gesprek met technologiesite Ars Technica dat het tijd is om muziek 'gratis te laten aanvoelen'. Kort gezegd houdt zijn plan in dat consumenten een bepaald bedrag per maand of per jaar betalen waarmee ze onbeperkt kunnen downloaden. Op die manier denkt de consument dat de gedownloade muziek gratis is en de muzikant krijgt ook waar hij recht op heeft.

Het plan is op zich niet nieuw, maar het feit dat Warner de moeite doet om een consultant in te huren om het plan te onderzoeken, duidt er toch op de platenmaatschappij de optie serieus neemt. Griffin vindt ook dat platenmaatschappijen moeten stoppen met de heksenjacht op mensen die illegaal downloaden. Dergelijke klopjachten jagen alleen maar potentiële klanten weg, zegt hij. (mb)