• Hits: 1668

Iedereen heeft wel een USB-stick of externe harddisk aangesloten op de computer. Dat is allemaal heel leuk maar de meeste mensen staan te weinig of helemaal niet stil bij de bescherming van de gegevens die ze er op plaatsen. Niet zelden staat op die USB-sticks een bestandje met paswoorden of pincodes van de bankkaart. En zo'n USB-stick is klein en wil wel eens kwijt geraken. Een externe harddisk raak je niet zomaar kwijt maar wat bij diefstal? Of als je die uitleent? Mag je beste vriend zomaar de naaktfoto's van uw vrouw zien? Ik denk het niet. Gelukkig bestaan er middelen om gegevens op USB-sticks of externe harde schijven te beschermen. Ikzelf heb er twee getest in de demoversie, nl. Password Protect USB en Lockngo.

Lockngo 

Lockngo is eenvoudig in gebruik en met $19 ook helemaal niet zo duur. Je kan het zelf testen met demoversie. Download de demoversie en plaats die in de root van je externe harddisk. Start vanop die lokatie het programma. In de demo kan je geen paswoord ingeven maar als je op de toets 'Lock' klikt, worden je gegevens onzichtbaar en ontoegankelijk gemaakt. Om de gegevens terug toegankelijk te maken, start je opnieuw het programma en klik op 'Unlock'. Wie het programma koopt, kan op die manier z'n/haar gegevens beschermen met een paswoord. Eenvoudiger kan het bijna niet. Lockngo encrypteert de gegevens met 128-bit AES versleuteling. De professionele versie van $39 doet het straffer met 256-bit beveiliging en heeft nog wat snufjes. Alle informatie vind je op deze link.

Password Protect USB

Password Protect USB wordt in eerste instantie als shareware aangeboden, waarmee het enkel mogelijk is om folders van maximum 50MB te beschermen. Wie het bijna $40 kostende programma koopt, kan folders van alle groottes beschermen. Ook dit programma is eenvoudig in gebruik. Na installatie nestelt het zich in het contextmenu zodat je folders kan beschermen door met de rechtermuistoets op de gewenste folder te klikken. Daarna kan je een paswoord ingeven én optioneel een tip voor het geval je zelf het paswoord vergeet. Om toegang te krijgen tot een beschermde folder, kan je eveneens via het contextmenu of door te dubbelklikken op de folder. Je kan het programma ook laten zoeken naar beschermde folders. Nadeel is wel dat je na gebruik van de folder het paswoord opnieuw moet instellen. Het programma kan je gratis downloaden op deze link.

Truecrypt

De ietwat gevorderde pc-gebruiker kan kiezen voor het gratis TrueCrypt. TrueCrypt maakt een virtuele versleutelde schijf die in Windows zichtbaar is als een gewone schijf. Je kan een hele partitie of een USB-drive/-disk versleutel met 2 opties: verborgen volume of verborgen besturingssysteem. Wie het wil testen, kan terecht op truecrypt.org.