• Hits: 2010

het startscherm van de bootcd van DiskInternalsNiets zo vervelend als een computer die niet meer opstart. En als de pc wel opstart maar uw harde schijf niet meer vindt, bent u ook al geen stap verder. Dat zijn er verschillende mogelijkheden: harde schijf kapot, controller kapot of de active partitie is niet meer toegankelijk. Op mijn pc heb ik het nog niet meegemaakt maar ik krijg regelmatig wel eens te vraag wat hij of zij in zo'n geval kan doen. In eerste plaats bidden maar echt helpen doet dat niet. Dus moet je aan de slag met recoverysoftware.

De juiste recoverysoftware kiezen is niet zo eenvoudig. Over filerecovery heb ik eerder al wat geschreven en ik herhaal mezelf niet graag. Zeker niet als je het zelf nog kan nalezen. Er bestaat ook zoiets als 'partition recovery', waarbij software uw fysieke harde schijf, die perfect in verschillende partities kan ingedeeld zijn, en geeft een lijst van alle beschikbare partities. Naargelang de versie kan je er mooi naar kijken (bij demoversies) of de partitie in ere herstellen (bij betaalde versies).  DiskInternals is een bekende naam op vlak van datarecovery. Op huhn website is het mogelijk om verschillende demoversies te downloaden. Ook bieden zij een ISO-image aan met hun software reeds geïnstalleerd en kan je, geholpen door een vrij duidelijke wizard, een opstartcd maken. Daarmee kan je je pc opstarten en scannen naar verloren partities. Dat scannen neemt, afhankelijk van de grootte van je harde schijf, heel wat tijd in beslag. Na het scannen, begeleid een wizard je doorheen het recoveryproces. 

 

De werking van andere, gelijkaardige programma's kan je op volgende links bekijken:

Voorkomen is beter dan genezen, dus neem je beter zeer regelmatig (lees: dagelijks, afhankelijk van je computergebruik) een backup. Een backup kan je gemakkelijk én goedkoop op een externe harddisk plaatsen. Een externe harde schiijf van 1TB kost nog geen 100 euro en de software is gratis. Met succes geteste software is de volgende:

Do try this at home!