• Hits: 2519

Dinsdag 19 mei, 9 uur 's morgens. Ik arriveer in het bekende Crown Plaza-hotel in Antwerpen voor de vmWare vSphere 4-briefing. Het gaat om een overzicht van nieuwigheden in de nieuwe versie van vmWare en niet om een opleiding, zoals sommigen plachten te denken. Naast de presentatiezaal hadden de sponsors van het evenement kleine standjes opgezet, waaronder o.a. Xylos, RealDolmen, EMS², TrendMicro, NetApp en nog een paar anderen. Ook m'n Lanxess-compagnon Clark is van de partij maar tegen de tijd dat ik heb tref, heb ik m'n collega's van RealDolmen al ontmoet en een reeks ex-collega's. De wereld blijkt dan toch klein te zijn.

vmWare is een bedrijf dat 20 jaar geleden startte met het eerste product om op een desktoppc een andere desktop virtueel, dus enkel via software, voor te stellen. Ondertussen is het Amerikaanse bedrijf markleider op gebied van virtualisatie van hele serverparken. Hun product is, mijn insziens, dan ook straffe koffie: het doet wat het zegt te doen, draait stabiel en is een plezier om mee te werken. Dinsdag stelde datzelfde bedrijf in Antwerpen de nieuwigheden voor van vSphere 4. Of zoals het zelf zeggen: "With vSphere, our next generation virtualization offerings, you can leverage the benefits of cloud computing with maximum efficiency, uncompromised control, and flexibility of choice. For you this means:
  • - the elimination of unnecessary investments, savings on capital and operating expenses, and the highest consolidation ratios in the business
  • - control, automation, and optimization of your data centre infrastructure to create a seamless, flexible environment for IT and business service delivery
  • - choice and flexibility independent of hardware, operating system, application stack, and service providers

Dit was de agenda:
09:00 - 10:00 Registration
10:00 - 10:15 Keynote Intro vSphere 4 
10:15 - 11:00 Keynote What’s New vSphere4  + demo
11:00 - 11:15 BREAK
11:15 - 12:15 vNetwork with Cisco
12:15 - 13:15 Lunch 
13:15 - 14:30 vStorage with EMC and NetApp
14:30 - 14:45 BREAK
14:45 - 15:45 Availability + Security + TrendMicro
15:45 - 16:30 Finish
10:00 - 16:30 Genius Bar

Heel interessant was de demo van vSphere 4 en het overzicht van de de nieuwigheden, voorgesteld door Jessica Constantinidis (die dat trouwens voortreffelijk deed). Enkele trefwoorden zijn: clouding, extended storage, virtual networking, etc. Alles opnoemen zou te veel zijn (en ik zou toch dingen vergeten).

Misschien toch een paar dingen: de virtuele Ciscoswitch waarbij een poort aan een machine wordt toegewezen. Volgens de theorie zou bij een vmotion (verhuis naar een andere esx-server) de verhuisde machine dezelfde poort toegewezen krijgen met dezelfde policies en andere instellingen. Helaas liep dit bij de demo mis. Een ander is de no fault: per virtuele machine wordt eenzelfde niet-aktieve machine aangemaakt waarbij de data continu van de aktieve naar de niet-aktieve machine wordt gesynchroniseerd. Bij uitval van de aktieve machine, neemt de 'cloon' het onmiddellijk over, zonder downtijd. Ook clouding is een uitgebreid en interessant gegeven maar daarover lees je meer op onderstaande links.

De producten die EMC en NetApp voorstelden, zijn enkele extra toeters en bellen voor het vmWare-park die interessant/tijdsbesparend kunnen zijn voor heel grote infrastructuren. De security-uitleg van TrendMicro was dan wel interessant omdat ze de antivirusbewaking van de virtuele machines volledig op een ander niveau benaderen dan de meeste bedrijven nu doen. Ik moet eigenlijk de documentatie nog eens doorlezen om het goed te bevatten maar kijk gerust eens op deze link.

Volgende links zijn ongetwijfeld enorm interessant: