• Hits: 2302

Tijdens m’n opleiding Elektronica liet onze leraar Bud zich wel eens de uitspraak “Eletronici doen het dynamisch en informatici doen het virusvrij” ontvallen. Dat deed ie meestal in lessen waarbij raakvlakken tussen informatica en elektronica behandeld werden. Wel, aan die fameuze uitspraak kunnen we iets nieuw aan toevoegen: “Informatici doen het virtueel”. Virtualisatie is immers hét modewoord bij uitstek. Zowat elk bedrijf virtualiseert z’n servers. Maar virtualisatie is ook interessant voor de pc-liefhebber thuis.

Vroeger kon je op de werkvloer wel eens een computer zonder harde schijf tegenkomen. Die machines werkten via het remote-boot-principe. Ze maakten bij het opstarten een netwerkverbinding en startten het OS én applicatie vanop de server. Citrix doet nu ongeveer hetzelfde maar wat moderner: applicaties aanbieden aan netwerkclients, al dan niet via een webpagina. 

Virtualisatie is niets meer dan één grote server (of homepc) softwarematig volstoppen met verschillende servers of pc’s. Je hebt dus één fysieke machine (de zgn doos waar alles in zit) waarop je verschillende virtuele pc’s of servers kan zetten. Er zijn een aantal voordelen aan verbonden: virtuele machines zijn niet afhankelijk van de gebruikte hardware. Daardoor kan je ze op elke andere fysieke machine, met dezelfde virtualisatiesoftware, opstarten. Liefhebbers van verschillende besturingssystemen zijn in ieder geval verlost van knoeiwerk met verschillende partities en bootmanagers.

Er bestaan verschillende softwarepakketten om te virtualiseren. De bekendste zijn VMware, VirtualBox en MS Virtual PC. Met deze laatste heb ik geen ervaring. Virtual Box gebruik ik dan weer om andere besturingssystemen te testen. Op die manier heb ik een virtuele pc met Windows 7 draaien. Daarmee kan ik werken als met een gewone, fysieke pc. Alleen met het geluid heb ik wat problemen maar dat staat niet hoog op m’n prioriteitenlijst. 
Een virtuele computer aanmaken is heel eenvoudig en behoeft weinig uitleg. Je kiest het besturingssysteem, kent het RAM- en videogeheugen toe, stelt een aantal harddisken en hun capaciteit in. Ook qua netwerk zijn er wel wat mogelijkheden. De cd-rom kan doorgelust worden naar de cd-romspeler van het hostmachine of doorverwezen naar een ISO-image. En da’s handig om een gedownload OS te installeren. Je hoeft dat niet meer op cd te branden. VirtualBox is gratis.Dezelfde en meer mogelijkheden zijn er met VMware. Laat ik me in deze uitleg beperken tot het thuisgebruik. Er is de gratis de VMware-player. Daarmee kan je enkel bestaande virtuele machines draaien, geen nieuwe machines aanmaken. Daarvoor heb je minstens een VMware Workstation (of Vmware Fusion voor de MAC-gebruikers) nodig maar die is niet gratis. Gelukkig stellen heel wat ‘nerds’ virtuele machines gratis ter beschikking via de site van VMware. 
Wie zijn of haar oude computer virtueel op een nieuw exemplaar wil laten draaien, kan gebruik maken van de gratis converter van VMware om een P2V uit te voeren. Een omzetting via het netwerk van een physical computer naar een virtual computer. Ik heb dit uitgevoerd met mijn oude pc en dat verliep vlekkeloos. Eenzelfde proces heb ik in m’n professionele bezigheden ook al enkele keren uitgevoerd.

 

Wat betreft Virtual PC ziet er naar uit dat Microsoft haar virtualisatiepakket zal integreren in het nieuwe Windows 7, waarmee het mogelijk zal zijn om verschillende Windowsomgevingen te draaien om één machine. Bijv. Windows XP-mode van Windows 7 vereist Virtual PC. Maar daarmee heb je eigenlijk een andere Windowsomgeving op een windowsmachine. Terwijl je met VMware en VirtualBox ook andere besturingssystemen als Linux, Unix, ... kan draaien. Microsoft biedt op haar website Virtual PC 2007 nog als download aan maar het is niet duidelijk of dit product zal blijven bestaan of hoe lang MS het nog zal ondersteunen. 

Het mag gezegd, ik ben overtuigd van de bijna onbegrensde mogelijkheden van virtualisatie. (mb)

www.virtualbox.org
www.vmware.com
www.microsoft.com/windows/virtual-pc/