• Hits: 2089

De manier waarop mensen met het medium 'radio' omgaan, is de jongste jaren langzaam maar zeker aan het veranderen. Dan doel ik niet op de door de overheid geörchestreerde verschuiving van de populariteit van de vrije (lokale) radio's naar de openbare en commerciële omroepen maar wel op het technologisch aspect.

De zogenaamde podcast, lange mp3-bestanden van gehele radiouitzendingen of optredens, hebben niet de snelle, gevreesde opmars gezorgd. Dat kwam volgens mij omdat je dan een aparte mp3-speler nodig hebt. Maar sinds de doorbraak van de iPhone en iPod kennen podcasts weer meer succes. Ook de snelle internetverbindingen en het optrekken van de up- en downloadlimieten door de providers zorgen voor een wijziging: het voor meerdere uren luisteren naar radiozenders via het internet wordt een stuk aantrekkelijker. Al kan de beeldenstorm door de auteursrechtenverenigingen hier nog voor een doodsteek zorgen.

Dankzij nieuwe technologieën kan iedereen op mum van tijd, zonder technische bagage én gratis een radiozender opstarten. De bekendste speler op dit marktsegment is Radionomy en sinds enkele dagen ook GoomRadio. Beide website werken volgens een gelijkaardig principe: zonder technische kennis op enkele seconden tijd een webradio opzetten. Beide bedrijven nemen de kost van auteursrechten voor zich, waardoor het in principe echt gratis is om een webradio te starten. Radionomy schrijft letterlijk op haar website: "Radionomy verzorgt deze radio’s gratis en draagt alle kosten, waaronder de auteursrechten. Radionomy wordt gefinancierd door een geringe uitzending van reclame op de radio’s. Radionomy deelt de opbrengsten met wie de radio’s gecreëerd heeft, naar mate van het luisteraarspubliek."

Ik heb bij wijze van test zelf een webradio gestart met overwegend kleinkunstmuziek. Om een zender bij Radionomy te kunnen starten, hoef je een programma te downloaden waarmee je je radiozender kunt beheren: een muziekdatabase, rotaties en playlisten aanmaken. Bij het aanmaken van de muziekdatabase kan je kiezen om eigen songs te gebruiken of songs die reeds in de database van Radionomy zitten te gebruiken. Dat betekende voor mij alleszins een aangename ontdekkingstocht. Op deze manier heb ik de muziek van Eva De Roovere beter leren kennen. En ja, ik ben van plan om een cd van de zangeres te kopen. Luister zelf maar eens naar 'mijn' webradio: radionomy.com/waaslandia.aspx

Goomradio heeft het grote nadeel dat er geen stop-knop op de radiospeler zit. Verder wordt de site gerund door mensen die eerder voor grote Amerikaanse radiostations hebben gewerkt. Ze weten dus goed waarmee ze bezig en dat is duidelijk te horen. Ik heb er nog geen eigen webradio aangemaakt maar wie het wil testen, laat gerust weten waar ik kan luisteren.