• Hits: 2424

Wie websites bouwt, weet dat het onbeschermd neerpoten van emailadressen een open sollicitatie is naar spam. Veel spam, als je een populaire website hebt. In de tuin vreten kleine insecten de vers gezaaide zaden en weg zijn uw groentjes. Op internet heb je kleine spinnetjes of spiders die website onderste bovenhalen op zoek naar emailadressen. Die adressen worden dan verstuurd naar een database waarna menselijk ongedierte die gegevens kan gebruiken om spam naartoe te sturen of te gebruiken als afzender van spam. Dat laatste wordt ook wel spoofing genoemd.

Net zoals je je tuin kan beschermen tegen ongedierte, kan je dat ook doen met een emailadres op een site. In dit geval gaat het om (java)scriptjes die het emailadres nooit in zijn geheel in de code laten zien of versleuteld weergeven. Daar kunnen die spiders niet zo mee omgaan, waardoor je ietwat bescherming hebt. Net zoals het met condooms is, is ook dit niet 100% waterdicht maar het helpt.

Eén van die tooltjes is de Web Email Cloaker van Acme Web Design. Hoe werkt dit? Wel, vrij eenvoudig: de tool is gratis te downloaden vanop acme-web-design.info/free-web-email-cloaker.php. Nadat het programma gestart is, wordt een interface zichtbaar waar boven het gewenste emailadres kan getypt worden. Onderaan verschijnt gelijktijdig een HTML- en Java-code. Die code kan naar de code van de website gekopieerd worden.

voorbeeld:

 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.