• Hits: 3973

Terwijl lokale radio pur sang stilaan uitsterft, starten heel wat initiatieven via het internet. En als het even kan liefst gratis. Er zijn, voor zover ik weet, twee spelers op de markt die het mogelijk maken om gratis radio te maken. Enfin, dat 'radio maken' is met een flinke korrel zout te nemen. Het is niet meer of minder dan een mp3-speler waarbij je de playlist kan beïnvloeden. Bijna hetzelfde dan wat de meeste radio's in Vlaanderen doen. Maar het is gratis, dus populair maar ook niet ideaal. Verre van zelfs.

Radionomy

Er is het Belgische Radionomy waarbij iedereen gratis een radiostation kan starten. Zo'n radiostation blijft enkel bestaan als er maandelijks minimum 200 uren wordt geluisterd. Dat aantal uren valt mee, ware het niet dat het systeem wat mij betreft nog steeds in een testfase zit. Of lees: het hangt met haken en ogen aan elkaar. Het achterliggende idee is leuk en goed maar de praktische uitvoering laat te wensen over.

Zelf heb ik een paar maanden dergelijk radiostation draaiende gehouden. Daarbij vielen toch enkele zaken op: bij het instellen van mixpunten (het moment dat het systeem de volgende song mag starten), gingen de instellen niet zelden verloren bij het uploaden naar de server van Radionomy. Doordat iedereen songs uploadt en eigen schrijfwijzen gebruikt, zijn songs niet altijd vlot terug te vinden of staan de mixpunten niet waar ze horen te staan. Het instellen van dergelijke mixpunten gebeurt in de 'Radiomanager', een stukje software waarmee de Radionomy-gebruiker zijn radiostation kan beheren. Met dat programma worden eveneens playlisten aangemaakt, kunnen er voice-tracks (presentaties) tussen de songs geschoven worden. Helaas verdwenen bij het invoegen van voice-tracks (aangekondigde) songs uit de playlist. Het systeem ging wel vaker in de mist. Ik had aan het begin van een uur een jingle geprogrammeerd die een nieuw uur aankondigde (top of the hour-jingle of tijdsein), waarop de playlist van dat uur start. Ook daar liep het geregeld mis: playlisten starten op compleet verkeerde tijdstippen: uren te vroeg en midden in een uur, ... bv.: de playlist van 15 uur startte geregeld om 12u20, waardoor het gehele schema in de war liep. Dergelijk fenomeen kon pas hersteld worden als de webradio werd gereset door de support van Radionomy. Die supportdienst is zowat het beste wat Radionomy te bieden heeft, want verder leeft het systeem z'n eigen leven: songs of jingles verdwijnen, playlisten starten op andere momenten dan gepland en ga zo maar door. Bovendien mist de planningssoftware heel wat functionaliteiten die een radiostation nodig heeft. Op die manier is het geen gemakkelijke klus om een vast publiek op te bouwen.

En wie geen vast luisterend publiek opbouwt, vliegt er onherroepelijk uit. Je krijgt dan een vriendelijke mail waarin het aantal behaalde luisteruren staat en dat dat aantal onvoldoende is. Maar geen nood, het staat iedereen vrij om met een andere emailadres een nieuwe account aan te maken en het opnieuw te proberen. En dat betekent opnieuw songs en jingles uploaden, investering van veel tijd en energie om waarschijnlijk twee maand later de cyclus opnieuw te starten. Het grappige aan Radionomy is, als je radiostation is verwijderd, je nog mails krijgt met tips om het luisterpubliek te vergroten.
Positief aan Radionomy is de mogelijkheid om te luisteren via verschillende mediaspelers zoals WinAmp en Windows Media Player.

GoomRadio

Het Amerikaans-Franse GoomRadio is een andere speler waarbij het mogelijk is om gratis een webradio te starten. Wie daar een radiostation aanmaakt, moet kiezen welk genre zijn/haar radio zal brengen. Die keuze is bepalend voor de songs die je tot je beschikking krijgt. Maximum 150 songs kunnen er in de database zitten. Dat is heel typisch Amerikaans. Het laat je toe een heel herkenbaar radiostation uit te bouwen. Enig nadeel is dat er dikwijls hetzelfde te horen is. De hele interface zit heel strak en duidelijk in elkaar. De bestaande stations klinken enorm goed met vlotte presentaties. Helaas is het vanuit België niet mogelijk om songs of shows te uploaden. Zelfs eigen jingles toevoegen is (nog) niet mogelijk. Maar GoomRadio zit dan ook nog in een beta-fase. Anderzijds biedt GoomRadio zijn gebruikers de kans om concerttickets voor o.a. Alicia Keys in Parijs of een romantisch valentijnweekend in Parijs weg te geven via de webradio.

Het feit dat je zelf niets kan uploaden heeft ook een voordeel: alle mixpunten staan goed en alle songs klinken goed. GoomRadio klinkt goed maar een Belgische gebruiker kan er nog niet veel meer mee aanvangen dan de playlist beïnvloeden, Engelstalige shows plannen en luisteren.  Ander nadeel van Goomradio: mails naar de support worden niet beantwoord.

eindconclusie

Gratis heeft zijn prijs. Gratis webradio is een leuk speeltje maar ook niet meer dan dat. Beide spelers hebben een systeem met positieve en negatieve kanten maar zijn beide verre van afgewerkt. Beide hebben het nadeel dat je zelf niets onder controle hebt. Dan kies ik persoonlijk liever voor een betalend concept waarin je zelf alles in de hand hebt, en eventueel ook live programma's kunt maken. Vraag rest: voor wie?  Webradio luisteren vreet bandbreedte en die is peperduur in België.

 links:
- www.radionomy.com
- www.goomradio.us