• Hits: 2050

Hoe ik een voetbalverslaggeving zou aanpakken? Die vraag viel onlangs in de digitale brievenbus. Een plan van aanpak hangt uiteraard af van een aantal faktoren zoals budget, technische mogelijkheden ter plaatse,... Een verslaggever in een compleet uitgeruste perscabine heeft meer comfort dan een verslaggever aan de zijlijn van de plaatselijke caféploeg. Laat ik me dan beperken hoe ik het zelf heb gedaan.

De reporterkit die ik rond 2003 heb samengesteld, was bedoeld voor voetbalverslaggeving bij een lokale radio in het Waasland. Zij hadden een klein mengpaneeltje met een microfoon, hoofdtelefoon en een eigenhandig aangepaste telefoonhybride om het audiosignaal via een analoge telefoonlijn in de studio te krijgen. Het resultaat was een minderwaardig audiosignaal waarbij de stem van de verslaggever overheerst werd door de (luidruchtige) supporters. 

Mijn reporterkit bestond (en bestaat nog steeds) uit een RepoPhone van Onyx, een Nokia 3310 (GSM), een kabeltje om de GSM met de RepoPhone te verbinden, een Sennheiser e845 (microfoon) en een gewone hoofdtelefoon. Daarmee was de reporter niet meer gebonden aan z'n vaste stek maar kon ie overal plaatsnemen. Op de RepoPhone kon de reporter regelen in welke balance hij de microfoon en het signaal van de studio hoorde en het volume van z'n hoofdtelefoon regelen. De Sennheiser e845 zorgde voor een gerichte opname van de reporter, waardoor het lawaai van de supporters in het stadion echt naar de achtergrond verdween. 

Vorig jaar heb ik de kit nog eens van onder het stof gehaald voor de nationale startdag van de chiro in Aarschot en de daarbij horende evenementenuitzending op radio Komilfoo FM. Verschillende chiroteams uit verschillende provincies streken toen neer in Aarschot om een reeks opdrachten uit te voeren. Eén team trok, gewapend met de reporterkit, van ploeg tot ploeg voor een reeks straatinterviews met de deelnemende teams. In de studio versterkten een ander team de presentatoren, waardoor een heel interactieve en boeiende uitzending ontstond. De reporterkit deed puik werk: kwalitatieve interviews zonder storende achtergrondgeluiden op de radio.