De voobije 10 jaar heb ik bij een aantal radiostations een reputatie opgebouwd voor betrouwbare support van Radiohost, een automatisering van Deense makelij. Het maakt ook dat verschillende mensen uit de sector ook met andere (technische) vragen aan m’n deur kloppen. Zo kreeg ik vraag of ik geen automatisering kende waarbij de presentator bij een song de geplande tijd, duurtijd en introtijd op één scherm ziet staan. Verdere specificaties werden nog niet gegeven. Daarop ben ik  op zoek gegaan naar wat de markt biedt. Ik vond ruim een tiental systemen de moeite waard om te testen of om me beter te informeren.  Het moet gezegd, de zoektocht leverde verrassende én teleurstellende resultaten op. Gelukkig niet bij de dezelfde bedrijven.  In een paar delen vertel ik meer over die zoektocht.

In deel 1:  Gratis en goedkope systemen.
Laat ik beginnen met een absolute afrader. Het bedrijf Audio Enhanced (audioenhancedps.co.uk) laat zonder problemen een demo downloaden, die je daarna ook zonder problemen kan installeren. Als je daarna het programma opstart, moet je een code generen en die doorsturen. Bedoeling is dat je een code terugkrijgt waarmee je dan de demo kunt bekijken. Na vijf weken wachten en nog eens proberen heb ik het opgegeven. Als dit al een probleem is, durf ik er niet over nadenken wat de service na verkoop voorstelt. Exit AudioEnhance DPS.

RadioDJ

Daarna liet ik m’n oog vallen op een Roemeens systeem, RadioDJ. Het is een hobbyproject van een programmeur annex radiomaker. Bovendien is het freeware en gratis lust ik wel. Het is een mooi systeem, ideaal voor de hobbyist of horecazaak maar ik zou het niet gebruiken op een onair radiostation. Daarvoor mist het aantal functies. Zo heeft het systeem geen commercialplanner aan boord en kan elke medewerker de mixpunten van songs en de database aanpassen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Het ziet er wel goed uit en de scheduler levert aangename playlisten. Het systeem heeft heel wat informatie op één scherm: playlist in 8 players (met geplande tijd, duurtijd en intro), platendatabase, cartwall en extra info bij de spelende song. Jammer genoeg heeft de huidge versie 0.1.5.8 een vervelend geheugenlek waardoor het elke drie dagen herstart moet worden. Qua support is er een levendig forum waar een hele gebruikersgemeenschap elkaar tracht bij te staan en kennis deelt. Mooi. Het systeem zit volop in betafase en het zal nog wel even duren voor er een stabiele, werkbare versie verschijnt. Maar het ziet er al veel belovend uit.
info: radiodj.ro

 

Rivendell

Via een forum botste ik op een ander gratis systeem: Rivendell. Dit systeem draait op Linux (Suse).  Het ziet er ongelooflijk oubollig uit maar het doet de job wel: playlist en cartwall staan overzichtelijk op één scherm. Vreemd genoeg ontbreekt een commercialplanner. Volgens de documentatie kan de software probleemloos overweg met mp3-bestanden. In de praktijk crasht het systeem bij het importeren van mp3-bestanden.
Als ik mij mag baseren op reacties op het internet, zou het systeem best de moeite waard kunnen zijn om verder te testen.  Zeker omdat het systeem ook zou werken op Debian en Ubuntu. Meer info daarover is hier terug te vinden: http://blog.tryphon.org/alban/2009/04/19/quick-start-for-rivendell-on-debianubuntu/.

Het bedrijf Paravel Systems verkoopt een andere versie van Rivendell. Deze versie ziet er wat beter uit maar lijkt niet gratis te zijn. Het bedrijf kant en klare systemen (met pc) en vraagt daarvoor net geen 4000 dollar. Hun website paravelsystems.com biedt geen downloads. Op de vraag hoe dat precies in elkaar zit, kreeg ik van Paraval Systems volgend antwoord: "The Rivendell software is open source and the source code is available free
of charge.  The version that we use is very much the same.  The $3995 systems that we sell include the Rivendell software pre-installed and
configured in a rack mount workstation, an AudioScience sound card and one year of 24/7 telephone technical support in the U.S. at no additional cost."

Wie het systeem wil uittesten, moet er op letten dat hij een geluidskaart koopt, waarvoor Linux-drivers bestaat. De ISO-file van de democd werkt in ieder geval prima in Virtual Box.
info: rivendellaudio.org

 

DARP - Digital Audio Radio Playout

DARP is een goedkoop systeem dat alle functies lijkt te hebben: geautomatiseerd afspelen van playlisten, gebruik van voicetraks, met reklame en voorzien van een gratis scheduleprogramma Pro Track. Echter, er is geen reklameplanner aan boord. Reklamespots moeten op één of andere manier in de playlist gegooid worden. Het programma waarmee playlisten worden aangemaakt is gratis, doch zonder handleiding en zonder support.
Qua opzet lijkt het systeem op het veel duurdere Myriad, eveneens van Britse makelij. Dat betekent dat het er niet al te flashy uitziet en bij de testen weigerde de software regelmatig dienst, terwijl het CPU-gebruik  ferm de hoogte inging tot 60%. Wel positief is de ondersteuning van ASIO-geluidskaarten. Na een paar uur try and error en vastlopen heb ik hier opgegeven.  Wie een paar honder euro veil heeft om zelf een webradio te beginnen, surft naar radio-automation.co.uk.