FTP oftewel eenvoudig uitgelegd: bestanden overzetten van het ene systeem naar het andere. Er zijn verschillende programma’s die dit doen. Het ene programma heeft al wat meer functies dan het andere. 

Het bekendste FTP-programma is wellicht het gratis FileZilla, te vinden op filezilla-project.org. Maar er zijn nog andere programma’s met wat meer toeters en bellen zoals een planner. Een paar voorbeelden. 

FTP Rush

FTP Rush is een gratis FTP-client die draait op Windows, Mac, Linux, Android en iOS. En het is niet alleen een FTP/SFTP-client, maar ook een cloudopslagclient met ondersteuning voor Google Drive, DropBox, OneDrive en Amazon S3.  Het heeft een eenvoudige interface die lijkt op Windows Explorer. Door de ondersteuning van clouddiensten kan je bijv. bestanden overzetten van OneDrive naar DropBox. Wie handig is met de scripttaal C# kan het programma uitbreiden met taken op eigen maat. Er is een server variant. 
link: wftpserver.com

WinSCP

WinSCP is een gratis open source (S)FTP-client FTP-client met ondersteuning voor WebDAV, S3 en SCP.  
link: winscp.net

FTP Getter

Plannen en automatiseren zijn voornaamste functies van deze FTP-client. M.a.w. je plant de bestandsoverdracht en laat de computer het werk doen. Met deze client is het mogelijk om de inhoud tussen twee computers te synchroniseren. Het programma detecteert nieuwe en bijgewerkte bestanden automatisch en uploadt of downloadt de wijzigingen volgens het schema. Met scripts kan je complexe taken automatiseren. 
link: ftpgetter.com

ScriptFTP

ScriptFTP is ontworpen om bestandsoverdrachten te automatiseren. Het volgt de commando's geschreven in een script en voert de uploads of downloads automatisch uit. De website zet gebruikers op weg waardoor iedereen met dit programma aan de slag kan. 
link: scriptftp.com

PyroBatchFTP

Met PyroBatchFTP kan je automatisch en zonder toezicht bestanden kunt uitwisselen met FTP-, FTPS- of SFTP-servers met behulp van een eenvoudige maar krachtige batch/scripttaal.
link: emtec.com/pyrobatchftp

CompleteFTP

CompleteFTP is een zeer veilige SFTP-server die betrouwbaar en aanpasbaar is. De site biedt ook kits aan die ontwikkelaars kunnen gebruiken om FTP-functies toe te voegen aan hun software. 

link: enterprisedt.com