In deze tweede bijdrage over radioautomatisatie bekijk ik enkele automatiseringen in de prijsklasse 300-3000 euro.  Inderdaad, een vrij grote marge maar dat is het aanbod op de markt ook. Wat opvalt is het gebrek aan informatie, demo’s zonder (duidelijk) helpbestand en service voor verkoop. In een aantal gevallen biedt de fabrikant geen demovideo, geen downloadbare demo of screenshots op de website. Ik ben niet goedgelovig en heb geen geld te veel dus fabrikanten die geen uitgebreide omschrijving van het product (met screenshots) of demovideo bieden of geen downloadbare demo ter beschikking stellen, vallen uit de boot. Ook het gebruiksgemak is belangrijk.  Eén pakket, ProppFrexx On Air (proppfrexx.radio42.com), biedt voor +/- 300 euro een behoorlijk pakket maar om een goed resultaat te krijgen, moet er een en ander gescript worden en daarmee vervalt het gebruiksgemak voor computerleken.  Een studio-opzet moet dummy-proof zijn.

RadioCube

Ik heb niet de intentie om alle automatiseringsoplossingen te bespreken. Dat zou praktisch onmogelijk zijn want er zijn honderden bedrijven die beweren het beste en meest verkochte automatiseringspakket in huis te hebben.  Een aantal van hen zijn nooit uit de bètafase geraakt, steken vol toeters en bellen (behalve de zaken die je echt nodig hebt) of hebben een dermate irritante demo dat je het produkt snel aan de kant schuift.  RadioCube (radiocube.com) is er zo eentje.  De demo gooit continue demobestanden, zijnde promo’s voor het produkt zelve, in de playlist zodat je zelf bijna onmogelijk iets deftig kunt testen. Het stukje software zelf is niets meer dan een uitgebreide mp3-speler met cartwall. Het heeft een playlistmaker aan boord om manueel playlisten samen te stellen. Geautomatiseerde playlisten moeten via een extern programma zoals PowerGold worden aangemaakt. Voicetracken is niet mogelijk. De duurste versie kost 899 euro  en dat is te veel voor dergelijk systeem met beperkte mogelijkheden.

MegaMix 2010

Het Amerikaanse Soundsoft (soundsoft.com), met Europees kantoor in Griekenland, heeft een op het eerste zicht indrukwekkend systeem, MegaMix 2010. Het is een geïntegreerd pakket met uitgebreide klantenbeheer, commercialplanner, playlistscheduler, streamer, RDS-aansturing... MegaMix2010 kan tot tien radiostations beheren met elk hun eigen muziekdatabase (of  een mix tussen eigen songs en gemeenschappelijke songs) en klantenbeheer. MegaMix2010 is geschreven in VB.net en gebruikt MS SQL2005 als databasesysteem. Ook het gebruik van artistlinking en voicetracks is aanwezig, zij dat laatste niet op de manier zoals we dat in België kennen.  Je kan geen voicetracks toevoegen aan de playlist maar wel aankondigingen toewijzen aan songs en die op een bepaald tijdstip laten horen. Vanuit de database is een jingle of song snel in de playlist te slepen. Dat maakt het systeem handig als live-assist. Voldoet de song niet aan de criteria, of is het nog niet lang genoeg geleden dat ie gespeeld heeft, is ie doorstreept en in principe niet bruikbaar.

 Ik heb de demo geïnstalleerd op twee pc’s en op beide testpc’s kreeg ik dezelfde foutmeldingen bij het importeren van songs, editeren van clock (playlistscheduler). Een eerste mail naar de support met een paar kleine vraagjes werd binnen de drie dagen beantwoord. De tweede mail bevatte een reeks screenshots met errors en kijk, twee werkdagen later zat er een mail met een updatefile in  de mailbox. Als dat een doorsnee staaltje van support is, is die in orde. Er drie zijn versies van MegaMix2010 met prijzen tussen 500 en 1800 euro.

DineSat

Een systeem waar ik enthousiast over ben, is Dinesat van het Argentijnse Hardata (hardata.com). Wie de site bezoekt, komt op een Spaanstalige site terecht maar er is ook een Portugese en Engelse versie. Dit pakket kan niet overweg met voicetracks zoals wij in Vlaanderen kennen maar heeft wel een interessante ‘announce’-tool waarbij aankondigingen aan songs kunnen worden gekoppeld. Zoals de naam Dinesat het zegt, is het systeem ontworpen voor satellietstations, ketensradio’s zoals wij ze noemen, die op gezete tijden ontkoppelen met reklame en/of programma’s. Dinesat heeft een playlistscheduler, reklameplanner en jinglecartwall aan boord, allemaal overzichtelijk op één scherm. Songs zijn eenvoudig uit de database naar de playlist te slepen.  Het lijkt ideaal voor webradio’s, ketenradio’s en stations die een goede live-assist/automatisatie zonder voicetracking nodig hebben. Leuk extra: het is een geheel geïntegreerd systeem met audioeditor en -processing. Ook de prijs is een meevaller:  699 dollar voor de nieuwe versie 9, de pro-versie kost 899 dollar. De oudere versie 8 werkt enkel XP, is end of life en kost 399 dollar. Wie zijn volledige (netwerk)radiostation wil automatiseren, compleet met nieuwsredactie kan er kiezen voor Hardata HDX Radio. Daarvan is geen prijs bekend.

Wat betreft support of vragen over het product, komt er vrij snel een antwoord tenzij de Engelstalige tekst te ingewikkeld is.  In bijna elke mail verontschuldigd de correspondent zich voor z’n beperkte kennis Engels maar geeft meteen in begrijpbare termen een antwoord op de vraag.  Op één vraag kreeg ik geen antwoord maar dat kan te maken hebben met de manier waarop ze opgesteld was.

CommandCenter

Wie van een uitdaging houdt, kan opteren voor Command Center  van Tune Tracker. Dit volledig geïntegreerd pakket met eenvoudige interface draait niet op Windows, MAC of OS2 maar op Beos, een besturingssysteem dat al tien jaar niet meer ontwikkeld wordt. Naar verluid draait het ook op Zeta en Haiku, een open bron besturingssysteem voor computers. Command Center heeft een hele reeks functies, waaronder live-assist, iedere presentator heeft een eigen reeks knoppen waar hij of zij functies aan kan toewijzen: een jingle spelen, tekst op website openen,… Het systeem komt compleet met playlist- en reklameplanner, streamingserver voor livestream, een databasebeheersysteem en ftp-server. Deze laatste is handig voor presentatoren die thuis hun voicetracks opnemen en op die manier zelf op het systeem kunnen plaatsen.
De schermopbouw bestaat uit een reeks spelers met elk een eigen volumeknop en rechts daarvan een reeks knoppen om het systeem te beheren/gebruiken.  Items aan de playlist toevoegen, gaat volledig via drag en drop.

Wie volledig mee is met z’n tijd: Command Center kan bediend worden vanuit een iPhone- en iPadapplicatie. De volledige lijst met mogelijkheden opsommen, is bijna onmogelijk. Bekijk gerust de website tunetrackersystems.com. De website bevat ook een reeks video’s waarin de verschillende functies uit de doeken worden gedaan. Command Center kost 700 dollar en kan, mits opleg van 20 dollar, geleverd worden met een trainingsdvd. Omdat niet elke fabrikant van geluidskaarten drivers heeft voor BeOs, Haiku of Zeta is er een beperkte keuze. Maar het bedrijf Tune Tracker Systems zegt volledige support te geven aan wie hiervoor hulp nodig heeft. Wie echt niet weet wat kopen, kan samen met de software een Audition geluidskaart kopen (40 dollar). Koop je liever een radiostation-in-a-box (computer met het besturings- en automatiseringssysteem geïnstalleerd) kost tussen 1299 en 3999 dollar.
Het besturingssysteem kan een struikelblok vormen. Niet elke ICT’er ken het en de firma zit ergens over de oceaan.

Broadcast Software International

Het Amerikaanse bedrijf Broadcast Software International is wereldwijd bekend en heeft wel een aantal uitgebreide mp3-spelers in het pakket, nl. Simian, Simian-Lite. Beide zijn light automatisaties die wel wat mogelijkheden bieden maar geen van allen is een volledig geïntegreerde oplossingen als eerder besproken systemen.  Voor reklame- en playlistplanning heb je dus externe software nodig.
Hun jongste produkt, Op-X, lijkt meer in zich te hebben: remote voicetracking, cartwall, playlist met veel informatie maar een reklameplanner heeft het niet.

Bekijk gerust zelf de website: bsiusa.com

Radiohost

Radiohost is een Deens, modulair opgebouwd automatiseringssysteem en heeft bijna alles in huis wat een (lokaal) radiostation nodig heeft. Het is eenvoudig in gebruik en daardoor ook een korte leertijd. Bovendien is betaalbaar: 1.800 euro voor de starterskit, 2.500 euro met reklameplanner. De flexibiliteit waarmee het hele systeem kan worden opgezet , is een tweede sterke troef. Het hart van het systeem is de dataserver, die de communicatie tussen de databank en de verschillende modules verzorgt. De functies van de andere modules zijn: playlist spelen, live-assits, voice-tracks opnemen (Broadcast), beheer database, instellen standaard mixpunten (Communicator), aanmaken playlisten (Heavy Rotation) en plannen commercials (Easy Spot). Alle modules kunnen op eenzelfde pc worden geïnstalleerd of verspreid over een netwerk. Radiohost is één van de weinige systemen die vlotjes dergelijke flexibiliteit aan de dag legt.
Voor het gebruik van remote openemen van voicetracks is het systeem minder geschikt maar het kan. Ook de layout komt op het eerste zicht wat oubollig over maar eens de mogelijkheden en het gebruiksgemak ontdekt, kijk je daar gemakkelijk over. Ander mogelijk nadeel: Radiohost ondersteunt geen ASIO-geluidskaarten. Ervaring leert dat mails met vragen of probleemmeldingen vlot worden beantwoord.
Op de website radiohost.com staan alle installatiebestanden beschikbaar. Zonder USB-dongle werken alle modules in demomode en zijn er regelmatig drops out in het geluid.
Voor restaurants, hobby-isten, enz. heeft Radiohost een gratis versie van de Broadcastmodule.

MB Studio

Het Italiaanse MB Studio is veelbelovend, afgaande op de beschrijving op de website mbradio.it. Maar de demo was voor mij ook een van de grootste teleurstellingen. Een helpbestand in PDF beschrijft de verschillende onderdelen, zonder echt how-to’s te vermelden. Qua layout is het maar een rommelig zootje. Nochtans begon ik vol goede moed aan de test. MB Studio heeft alles in huis: live-assist, playlist- en reklameplanner, voicetracks, RDS-aansturing, SMS- en Emailmanager en streamingmogelijkheden.  Vooral de sms- en emailmanager lijkt wel interessant: ontvang boodschap direct in het automatisatiesysteem en laat luisteraars liedjes aanvragen via sms of email. Helaas, zonder goed hulpbestand ben ik er niet in geslaagd om playlisten aan te maken of om commercials te plannen. Songs toevoegen aan de database en instellen van mixpunten ging wel vlot. Aangezien de demo nog niet van m’n virtuele testmachine is verwijderd, gun ik MB Studio nog een herkansing (als ik ooit eens veel tijd heb). De Lite-versie kost 359 euro, de Pro-versie 900 euro.
Ook jammer: een mailtje met een paar howto-vragen bleef onbeantwoord.

 

In een volgende aflevering komen Wide Orbit,iMediaTouch, PC-Radio, Netia, Myriad en Radio 5 aan bod.