Deze derde en laatste bijdrage bevat een toelichting over de duurdere automatisatiesystemen voor radiostations. Enkel Radio 5 is de vreemde eend in de bijt. Daarover heb ik ook wat opzoekingswerk verricht. De andere systemen zitten in de prijscategorie +3500 euro. Ook voor deze bijdrage geldt het cliché ‘het lijstje is niet volledig’.

Radio 5

De Radio 5-suite (radio5online.com) bevat een complete automatisatie, een automatisatie voor (satelliet)netwerken, een onderdeel voor de nieuwsredactie, een telefoonmodule en een audiologger. Naast een volledige live-assist, commercial- en playlistplanner, kan het systeem ook de RDS aansturen en de audio rechtstreeks naar het internet streamen. Via drag en drop kunnen database items naar één van de spelers gesleept worden. Elk van die spelers heeft een aparte volumeknop en pitchcontrol. Een volledige omschrijving is terug te vinden op de website. Een demo vind je er niet en krijg je ook niet als je er naar vraagt. In plaats daarvan biedt het bedrijf naar ‘classroom’, een zipbestand met FAQ (met video!). Leuk, maar zelf testen is een stuk aangenamer.

PC-Radio

PC-Radio is de automatiseringssuite van het Nederlandse bedrijf Broadcast en Partner, wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland. Het bedrijf biedt geen demo van haar product maar je kan voor enkele tientallen euro’s het systeem een maandje of drie in demo krijgen. Er zijn momenteel drie versie van PC-Radio op de markt: PC-Radio 5, PC-Radio 6 en PC-Radio Express. Deze laatste is een afgeslankte versie van de suite, zowel in prijs als in mogelijkheden. PC-Radio is modulair opgebouwd en dat heeft als voordeel dat je de prijs toch een heel klein beetje in de hand hebt. Reserveer voor de uitgebreide versies enkele duizenden euro’s. Daarvoor koop je een waaier aan functionaliteiten: databasebeheer, playlist- en reklameplanner, (remote) voicetracking, koppeling aan (digitale) mengtafel, jinglemachine en live-assist. Wie alle Pro-versies koopt, betaalt 11.760 euro voor PC-Radio 6. De suite met basisversies kost 8.420 euro. De Express-versie is beschikbaar voor 1.500 euro, zonder reklameplanner die nog ‘ns ruim 500 euro kost. Bekijk alle mogelijkheden op broadcastpartners.nl.

 

Myriad

Myriad is van Britse makelijke en heeft echt z’n uiterlijk niet mee. Maar dat is een misplaatst vooroordeel want het Myriad is een robuust systeem en relatief eenvoudig in gebruik. Myriad heeft een eigen playlistscheduler aan boord maar kan eveneens overweg met lijsten, gegenereerd door externe programma’s als Selector, Powergold en Music 1. Ook (remote) voicetracking is aanwezig, zij het optioneel. Het systeem is modulair opgebouwd. P Squared, de fabrikant van Myriad, koos verrassend voor access als databaseysteem, wat niet gekend is om z’n snelheid. Daar was tijdens de demo echter niets van te merken: alle bewerken werden vliegensvlug uitgevoerd. Toevoegen van songs aan de database en instellen van mixpunten vraagt veel tijd. Myriad heeft een audiowall, daar kan je snel een hele folder met muziekbestanden importeren. Die audiowall die in de scheduler als basis om songs toe te voegen aan de database en rotaties. Let wel, standaard werkt Myriad met lineaire WAV-bestanden. Bij de test op m’n virtuele testmachine importeerde ik een folder met 300 mp3’s die Myriad prompt omzette naar lineaire WAV’s en m’n harde schijf vrij snel vol was. Wie het standaard formaat op MP3 zet, verliest enkele functionaliteiten zoals de audioeditor in de muziekplanner en dat is heel vervelend als je mixpunten wil instellen. Dat euvel kan dus een struikelblok vormen.

Wie een demo wil, stuurt een mail naar PSquared met wat informatie over het radiostastion en even later valt een mail in de mailbox met een 30-dagen licentie en de lokatie waar de installatiebestanden te downloaden zijn. Let wel, je krijgt enkel een tijdigelijke licentie voor de scheduler en het playoutsysteem maar lijkt me ruim voldoende. Myriad is niet goedkoop: de goedkoopste versie kost £2000, de voicetrackmodule nog eens £1000. Wie het volledige systeem op een 4-tal werkstations wil spreiden, betaalt £6000. Alle informatie over Myriad is te vinden op psquared.net.

 

iMediaTouch

Het Canadese iMediaTouch levert een prachtsysteem. Alles staat op één scherm: playlist, cartwall, database. Typisch voor de Amerikaanse regio zijn de grote knoppen. Toch weet iMediaTouch het geheel op een aangename manier te brengen en vooral: eenvoudig in gebruik. Eenvoud siert nu eenmaal. Het systeem is eveneens modulair opgebouwd maar heeft zelf maar een beperkte musicscheduler aan boord. Een derde partij als Powergold, Selector,…  is dus nodig. Verder heeft iMediaTouch alles aan boord wat je van een automatisering verlangt: een eenvoudig te bedienden live-assist, voicetracking, reklameplanner, automatische promobuilder, pitchcontrol, Phone-editor, … Het hele gamma aan features staat opgesomd op imediatouch.com. Optioneel zijn de voicetrackmodules: via LAN of WAN, het internet dus. Zelfs wie thuis zit, past z’n playlist via drag en drop vanuit de database aan, alsof ie gewoon in de studio zit. Als de waaier aan mogelijkheden ziet, valt de prijs nog mee: +/- 4500 euro.

 

Wide Orbit

Wide Orbit WO Automation for radio is het vroegere Google Automation. Uiterlijk lijkt het een beetje op iMediaTouch maar daar houdt de vergelijking op. Dit product behelst de volledige productie van een radiostation: van nieuwslezer over databasebeheerder en salesmanagement tot playout system. Elke presentator kan het systeem naar eigen believen aanpassen en inrichten met zogenaamde widgets. Er zijn widgets voor o.a. EAS Encoders, mixconsoles, telefoonsysteem, jinglemachine, scheduler,…  Het is zelfs mogelijk om eigen widgets op maat te creëren.

Op vlak van remote voicetracking blijkt WO Automation revolutionair te zijn: als er nieuwe playlisten zijn, stuurt het systeem het begin en einde van de song voor en na de voicetrack naar de remotejocks. Die jocks (of presentatoren) krijgen ook een email met melding dat er een nieuwe playlist klaarstaat. Wanneer zijn hun voicetracks hebben opgenomen, stuurt het systeem de voicetrack automatisch naar het basisstation in de radiostudio. WO Automation for radio voorziet ook een ingebouwde VPNserver zodat managers hun radiostation geheel vanop afstand kunnen beheren. Daarnaast is er de mogelijkheid om het signaal rechtstreek vanuit de automatisering naar internet te streamen.

Ook netwerken kunnen hun voordeel doen met WO Automation for radio. Het systeem kan opgezet worden in leader- en follower-mode.  Daarin gebeurt het beheer op één pc (één radiostation) en deelt dat station zijn playlist, etc.(leader)  met de andere radiostations (followers).  De stations kunnen ook geheel automatisch ontkoppelen voor reklame of volledig programma’s. Daarbij zorgt de automatisatie ervoor dat de reklamespots op alle stations even lang duren.

Standaardprijs: ruim 11.600 dollar. In die prijs zit ook installatie door een technicus en opleiding van de medewerkers in .
Wide Orbit biedt geen downloadbare demo aan maar geïnteresseerden kunnen we wel een demo via videoconference vragen.  Meer weten? Kijk op wideorbit.com.